Inspiratieloze kleedkamer van 1 miljoen vervangt de tribune op ‘De Motten’
29 Maart 2022
Groen Tongeren vindt dat renoveren het plan A moet zijn. De stad is het aan zichzelf verplicht om de meest duurzame oplossingen te zoeken voor elke ontwikkeling.
Het tribunegebouw op De Motten wordt volledig afgebroken. Burgemeester Dewael beweert dat er geen nood is aan een tribune. Vreemd voor een politicus die in verkiezingstijden aankondigt dat hij SK Tongeren terug naar De Motten wil halen of die bij de aanleg van de atletiekpiste beweert dat hij het Belgisch Kampioenschap atletiek naar Tongeren wil halen.
Kiezen voor de meest duurzame oplossing
Groen vindt dat de tribune snel moet worden aangepakt. De site ligt er al enkele jaren verwaarloosd bij. Een doorgedreven renovatie drong zich op.
Waarom vinden we een volledige afbraak en nieuwbouw geen goed idee? Bij elke ontwikkeling in onze stad zijn we het aan onszelf verplicht om op zoek te gaan naar de meest duurzame oplossing.
Het bestuur gaat ervan uit dat een oud gebouw afbreken en vervangen door een nieuw gebouw, dat beter geïsoleerd is, goed is voor het milieu. Die redenering is niet zo vanzelfsprekend. Er wordt dan alleen rekening gehouden met de energie die wordt verbruikt tijdens het gebruik van het gebouw. De energie die nodig is voor de afbraak van het oude gebouw en de productie van het nieuwe gebouw, wordt buiten beschouwing gelaten.
Het energieverbruik van gebouwen is op te delen in twee etappes. Enerzijds is er het ‘operationele’ energieverbruik, met name de verwarming en het elektriciteitsverbruik, dat een aanvang neemt van zodra het gebouw in gebruik wordt genomen. Anderzijds is er het ‘ingebedde’ energieverbruik. Dat betreft de energie die nodig is om de constructiemachines te doen werken en de energie die nodig is om de bouwmaterialen te produceren en te transporteren.
Uit studies van het Amerikaanse ‘National Trust for Preservation’ blijkt dat het tot 65 jaar duurt alvorens een nieuw, energie-efficiënt gebouw de energie recupereert die verloren is gegaan bij de afbraak van het oude gebouw. Zelfs als meer dan 40% van het nieuwe gebouw bestaat uit gerecycleerde materialen. De meeste nieuwe gebouwen halen geen levensduur van 65 jaar.
Als we de nieuwe kleedkamers toch zo lang in gebruik zouden houden, zullen ze in de jaren 80 van deze eeuw energie gaan besparen. Hetzelfde effect zouden we al bereiken binnen 2 a 7 jaar als we kiezen voor een renovatie met zonnepanelen en een warmtepomp.
Afbreken is misschien de gemakkelijkste oplossing, maar ook de meest belastende voor het milieu.
Inspiratieloos ontwerp zonder ambitie
Over smaken valt niet te twisten zegt men vaak, daarom voegen we hier gewoon de tekeningen van het nieuwe ontwerp toe. Oordeel vooral zelf.
Er zal geen tribune meer zijn. Toeschouwers kunnen wel op betonnen banken gaan zitten die tegen de gevel worden voorzien (tot 90 personen).
Deze nieuwe kleedkamers kosten 1.047.000 euro.
De burgemeester, die tijdens de verkiezingen duidelijk heeft ingespeeld op een nostalgisch gevoel (SK terug naar De Motten halen, terwijl zijn partij hen zelf naar Tongeren-Oost heeft gejaagd) moet nu toegeven dat vervlogen tijden niet meer terugkomen.
Groen Tongeren vindt dat renoveren het plan A moet zijn. De stad is het aan zichzelf verplicht om de meest duurzame oplossingen te zoeken voor elke ontwikkeling.